PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl

02-06-2017 17:57
Juncker: Chiny i UE "zbliżyły stanowisko" ws. nadprodukcji stali
Fot. Shutterstock.com

Unia Europejska i Chiny "zbliżyły stanowisko" ws. nadprodukcji chińskiej stali, ale nie osiągnęły pełnego porozumienia - poinformował w piątek na konferencji szef Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker.

"Po raz kolejny poruszyłem problem nadmiaru mocy w produkcji (chińskiej) stali, omawialiśmy też wdrożenie artykułu 15 umowy dotyczącego przystąpienia Chin do WTO. (...) Zbliżyliśmy stanowisko w tych kwestiach, ale nie osiągnęliśmy pełnego porozumienia" - powiedział Juncker na konferencji prasowej. Nadprodukcja chińskiej stali uderza w część europejskiej gospodarki.
W piątek w Brukseli odbył się szczyt UE-Chiny, skoncentrowany na kwestiach klimatu, handlu oraz polityki zagranicznej i wyzwań związanych z bezpieczeństwem.

Na początku maja przedstawiciele państw unijnych porozumieli się w sprawie nowej metodologii, która ma pomóc "28" lepiej walczyć z dumpingiem stosowanym w przemyśle stalowym przez Chiny. Chodzi o ubiegłoroczny projekt KE w kwestii sposobu obliczania marginesów dumpingu, który będzie się odnosił do wszystkich krajów Światowej Organizacji Handlu (WTO).

Propozycja KE wiązała się z wygaśnięciem w połowie grudnia 2016 roku części Protokołu Akcesji Chin do WTO, oznaczającym konieczność uznania tego kraju za gospodarkę rynkową. W związku z tym UE oraz inni członkowie WTO nie mogą teoretycznie stosować korzystnego dla nich mechanizmu obliczania ceł w postępowaniach antydumpingowych przeciwko Pekinowi.

Sprawa była bardzo trudna dla Brukseli, która z jednej strony chciała przestrzegać zobowiązań prawnych wobec Chin, a z drugiej pragnęła móc skutecznie odpowiedzieć na zagrożenie dla europejskiego przemysłu, które wiąże się z napływem do UE dotowanych produktów, zwłaszcza stali.

Zgodnie z zasadami WTO Unia może nakładać cła antydumpingowe, jeśli wszczęte wcześniej dochodzenie wykaże, że faktycznie na jej rynek wprowadzano po zaniżonych cenach produkty ze szkodą dla przemysłu unijnego.

W standardowej procedurze dumping oblicza się przez porównanie ceny eksportowej danego produktu przywożonego do UE z cenami krajowymi lub z kosztami wytworzenia produktu w kraju wywozu. Nie dotyczyło to jednak Chin, które nie były uznawane za gospodarkę rynkową, bo zaniżają koszty produkcji przez interwencje państwowe.
Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Katowice, 27 listopada 2017

• Black Friday powoli przyjmuje się na polskim rynku bit.ly/2i3TwU4
  • Milionowe inwestycje dużej polskiej elektrociepłowni! bit.ly/2jjt45r
  • .@BNPParibas odstępuje od współpracy z przemysłem tytoniowym bit.ly/2zAmK4x
    wnp.pl
  • Prezydent Czech Milosz Zeman podczas wizyty w Rosji wyraził, w imieniu swojego kraju, poparcie dla planowanego gazo… twitter.com/i/web/status/9…
  • Gliwicki Opel ma szansę na duże zlecenie bit.ly/2i2OOWH

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ WNP.PL

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku

Wnp.pl: dołącz do nas na Google+