wnp.pl - portal gospodarczy

Prezes Stoczni Gdynia zrezygnował ze stanowiska

Autor: PAP
26-11-2008 15:45

Antoni Poziomski złożył w środę rezygnację ze stanowiska prezesa zarządu Stoczni Gdynia - poinformował PAP rzecznik prasowy stoczni Janusz Wikowski.

Poziomski złożył rezygnację na posiedzeniu rady nadzorczej, które odbyło się w środę. Jako powód rezygnacji podał względy osobiste oraz niedawną decyzję Komisji Europejskiej w sprawie polskich stoczni.
- W tej sytuacji rada oddelegowała do pełnienia funkcji prezesa jednego ze swoich członków, Mateusza Filippa - powiedział PAP Wikowski dodając, że kandydatura została uzgodniona z Ministerstwem Skarbu Państwa.

Antoni Poziomski został powołany na prezesa zarządu Stoczni Gdynia 6 grudnia ubiegłego roku. Wcześniej był prezesem spółki- córki Grupy Stocznia Gdynia - EURO-GUARD. W 2006 r. był członkiem rady nadzorczej Stoczni Gdańskiej, a następnie wiceprezesem zarządu tej firmy.

- Przyjmując funkcję prezesa pan Poziomski deklarował, że chce doprowadzić do prywatyzacji Stoczni Gdynia. Po decyzji Komisji Europejskiej prywatyzacja nie wchodzi już w grę - powiedział PAP wiceprzewodniczący rady nadzorczej Stoczni Gdynia, Andrzej Zielazek.

Na początku listopada KE uznała, że pomoc finansowa udzielona stoczniom w Gdyni i Szczecinie jest nielegalna i dała polskiemu rządowi czas do 6 czerwca 2009 roku na wyprzedaż ich majątku. Ma to pozwolić na kontynuowanie działalności i zachowanie miejsc pracy w stoczniach.

W oficjalnym komunikacie KE sprecyzowała, że chodzi o wyodrębnienie majątku trwałego stoczni i jego sprzedaż w drodze "otwartych, przejrzystych, niedyskryminacyjnych i bezwarunkowych" przetargów, co pozwoli uzbierać środki na spłatę długów, a także - w maksymalnym stopniu - zwrot pomocy. Firmy, które wykupią majątek stoczni, będą mogły bez obciążenia długami prowadzić działalność - choć niekoniecznie stoczniową.
Podobał się artykuł? Podziel się!

SUBSKRYBUJ WNP.PL

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku

Wnp.pl: dołącz do nas na Google+