wnp.pl - portal gospodarczy

Prezydent Nornikielu odchodzi ze stanowiska

Autor: wnp.pl(IN)
21-05-2011 21:34

Andriej Kliszas, prezydent rosyjskiego koncernu Norylski Nikiel (Nornikiem), jednago z największych producentów metali kolorowych na świecie zamierza opuścić firmę, gdyż chce startować w wyborach do Dumy.

Dziennik „Wiedomosti” poinformował, że nazwisko Kliszasa zostało już umieszczone na listach wyborczych partii premiera Rosji Władimira Putina Jedna Rosja. Klisza ma startować z Krasnojarskiego Kraju.
Start w wyborach Kliszasa uzgadnił z Władimirem Putinem współwłaściciel Nornikielu i były wicepremier Władimir Potanin. Kliszas i Potanin współpracują od 1997 roku.

W latach 2001-2008 Kliszas był przewodniczącym rady nadzorczej Nornikielu. Na stanowisko prezydenta tego koncernu został powołany latem 2010 roku, gdy trwał konflikt między największymi udziałowcami Nornikielu – Rusałem Olega Deripaski i Interrosem Potanina. Teraz, gdy najostrzejsza faza konfliktu minęła, Klisza stał się mniej potrzebny. Gdy odejdzie z Nornikielu, stanowisko prezydenta tego koncernu ma zostać zlikwidowane.
Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ WNP.PL

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku

Wnp.pl: dołącz do nas na Google+