Prezes Stoczni Gdynia zrezygnował ze stanowiska

Fot. Adobe Stock. Data dodania: 20 września 2022

Antoni Poziomski złożył w środę rezygnację ze stanowiska prezesa zarządu Stoczni Gdynia - poinformował PAP rzecznik prasowy stoczni Janusz Wikowski.

Poziomski złożył rezygnację na posiedzeniu rady nadzorczej, które odbyło się w środę. Jako powód rezygnacji podał względy osobiste oraz niedawną decyzję Komisji Europejskiej w sprawie polskich stoczni.

- W tej sytuacji rada oddelegowała do pełnienia funkcji prezesa jednego ze swoich członków, Mateusza Filippa - powiedział PAP Wikowski dodając, że kandydatura została uzgodniona z Ministerstwem Skarbu Państwa.

Antoni Poziomski został powołany na prezesa zarządu Stoczni Gdynia 6 grudnia ubiegłego roku. Wcześniej był prezesem spółki- córki Grupy Stocznia Gdynia - EURO-GUARD. W 2006 r. był członkiem rady nadzorczej Stoczni Gdańskiej, a następnie wiceprezesem zarządu tej firmy.

- Przyjmując funkcję prezesa pan Poziomski deklarował, że chce doprowadzić do prywatyzacji Stoczni Gdynia. Po decyzji Komisji Europejskiej prywatyzacja nie wchodzi już w grę - powiedział PAP wiceprzewodniczący rady nadzorczej Stoczni Gdynia, Andrzej Zielazek.

Na początku listopada KE uznała, że pomoc finansowa udzielona stoczniom w Gdyni i Szczecinie jest nielegalna i dała polskiemu rządowi czas do 6 czerwca 2009 roku na wyprzedaż ich majątku. Ma to pozwolić na kontynuowanie działalności i zachowanie miejsc pracy w stoczniach.

W oficjalnym komunikacie KE sprecyzowała, że chodzi o wyodrębnienie majątku trwałego stoczni i jego sprzedaż w drodze "otwartych, przejrzystych, niedyskryminacyjnych i bezwarunkowych" przetargów, co pozwoli uzbierać środki na spłatę długów, a także - w maksymalnym stopniu - zwrot pomocy. Firmy, które wykupią majątek stoczni, będą mogły bez obciążenia długami prowadzić działalność - choć niekoniecznie stoczniową.
×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Prezes Stoczni Gdynia zrezygnował ze stanowiska

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.