PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

wnp.pl - portal gospodarczy

Schetyna łagodzi stanowisko ws. prywatyzacji KGHM

Autor: TVN24
24-07-2009 10:25

Grzegorz Schetyna łagodzi swoje stanowisko wobec prywatyzacji KGHM. Uważam, że takie ogromne firmy jak KGHM, o znaczeniu strategicznym, nie powinny być prywatyzowane ot tak - mówił w poranku TVN24 wicepremier Grzegorz Schetyna. Zaznaczył jednak, że nie jest przeciwnikiem prywatyzacji spółki w przyszłości, pod warunkiem, że będzie ona dobrze przygotowana.

Tym samym wycofał się ze swojej wczorajszej kategorycznej deklaracji, że prywatyzacja akurat KGHM nie wchodzi w grę, gdyż jest to jedno ze zobowiązań prywatyzacyjnych PO. Zobacz więcej: "Nie ma mowy o prywatyzacji KGHM" - Schetyna niemal wyśmiewa Grada.
- Nie mówię, że prywatyzacja w ogóle jest niemożliwa, ale żeby o tym mówić, trzeba bardzo dobrze się przygotować i wiedzieć, co się chce osiągnąć - mówił w TVN24 Schetyna. Tymczasem - jego zdaniem - lista prywatyzacyjna ministra Grada to jedynie "inwentaryzacja tego, co Skarb Państwa ma i co mógłby sprzedać, by nie musieć podnosić podatków".

- To nie jest tak, że tam (w KGHM - red.) będzie dyktat związków, ale jeżeli prywatyzacja, to poprzedzona dobrą debatą o przyszłości firmy - podsumował Schetyna.

Prywatyzacji KGHM sprzeciwiają się związki zawodowe. W czwartek ogłosiły one w związku z zapowiedziami ministra Grada pogotowie strajkowe. Zobacz więcej: Związki zawodowe KGHM ogłosiły pogotowie strajkowe
Podobał się artykuł? Podziel się!

NA GIEŁDZIE

SUBSKRYBUJ WNP.PL

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku

Wnp.pl: dołącz do nas na Google+

POLSKA I ŚWIAT

• partner serwisu

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.